Urpu Strellman ja Kimmo Svinhufvud, Kupliva kirjoittaminen, Art House 2020.
Arvostelukappale saatu
Miten sinä asennoidut kirjoittamiseen? Millaisia tunteita kirjoittaminen sinussa herättää?
Blogin alaotsikko ”kirjoittamisen ilosta” kuvaa suhdettani kirjoittamiseen. Se ei kuitenkaan kerro hetkistä, jolloin tuijotan tietokoneen ruutua, eikä mitään painokelpoista tunnu syntyvän. Tai siitä, kun välttelen tekstitiedoston avaamista. Sillä kirjoittaminen on ajoittain haastavaa myös työkseen kirjoittavalle. Urpu Strellmanin ja Kimmo Svinhufvudin teos Kupliva kirjoittaminen tarjoaa käytännönläheisiä keinoja näiden haasteiden selättämiseen.
Strellmanin ja Svinhufvudin Kupliva kirjoittaminen täyttää aukon kirjoitusoppaiden kentässä. He toteavat teoksen johdannossa, että työt eivät tule tehdyiksi teksteittä. Toisin sanoen ilman kirjoittamista ei selviä suurimmassa osassa nykypäivän töistä. Kuplivan kirjoittamisen tarkoitus onkin sytyttää lukijan innostus työelämän tekstejä ja työtehtäviin liittyvää kirjoittamista kohtaan. Mitä, jos kirjoittaminen tuottaisi sinullekin iloa?
Kupliva kirjoittaminen muodostuu neljästä luvusta, jotka ovat vaikuttava kirjoittaminen, tehokas kirjoittaminen, työelämän tekstilajit ja kielenhuolto. Teosta voi joko selailla sieltä täältä, keskittyä yhteen neljästä teemasta tai lukea kannesta kanteen, kuten tein itse. Kuplivan kirjoittamisen kansi poreilee kuin pirskahteleva roseeviini. Teos on visuaalisesti onnistunut myös sisällöltään. Kirjan runsaat esimerkit konkretisoivat teoksen kirjoittajien ajatuksia.
Urpu Strellman ja Kimmo Svinhufvud painottavat teoksessa, että kirjoittamalla vaikutetaan asioihin. Jokaisen työkseen kirjoittavan on hyvä muistaa, että ihmiset tekevät valintoja tekstien perusteella. Vaikuttava kirjoittaminen on tavoitteen ja päämäärän yhteissumma. Kirjoittajan on muotoiltava viestinsä siten, että lukija ymmärtää sen.
Kun luen teosta, hiki nousee pintaan. Miten vaikuttavaa kirjoittamista käsittelevästä teoksesta voi tehdä vaikuttavan blogikirjoituksen? Kasaan odotuksia omaa tekstiäni kohtaan, minkä vuoksi käy vanhanaikaisesti – tekstitiedosto odottaa kuukauden päivät tietokoneen työpöydällä.
”Kirjoittaminen kun ei ole jotain, mikä opitaan yhdestä oppaasta tai yhdeltä kurssilta, vaan se on koko elämän ajan kehittyvä taito.”
Strellman ja Svinhufvud 2020, 205.
Luen lopuksi-luvun ja suljen Kuplivan kirjoittamisen. Päällimmäinen ajatus on, että olisinpa törmännyt teokseen kymmenen vuotta sitten, kun ryhdyin kirjoittamaan työkseni. Kaikkea ei olisi tarvinnut oppia kantapään kautta. Kupliva kirjoittaminen onkin mainio teos luettavaksi kenelle tahansa työkseen kirjoittavalle, muun muassa viestijöille, bloggareille ja sosiaalisen median toimijoille.
Ps. Jos mietit nyt, mitä ne käytännönläheiset keinot ovat, jotka tämän tekstin alussa mainitsen, niin luepa Kuplivan kirjoittamisen tehokasta kirjoittamista koskeva luku (s. 87-137). Kirjoittamisen iloa!